News

Facebook zablokuje konto, jeśli nie włączysz funkcji Protect. Masz czas do 17.12

Facebook zablokuje konto, jeśli nie włączysz funkcji Protect. Masz czas do 17.12

Fot. Pixabay.com

Widzisz na swoim profilu na Facebooku informację o funkcji Protect? Jeśli jej nie włączysz, konto zostanie zablokowane. O co chodzi?

Spotify Wrapped 2021 – jak zobaczyć swoje podsumowanie?

Facebook Protect – co to za funkcja?

Facebook Protect jest dostępny w Polsce od 1 grudnia 2021 roku, ale tak naprawdę nie jest niczym nowym. Powstał w 2019 roku i od tamtej pory można było z niego korzystać w innych krajach.

Facebook Protect to program zabezpieczeń skierowany dla użytkowników, których konta są bardziej narażone na ataki hakerów. Powiadomienia o opcji trafiają do tych użytkowników, którzy prowadzą profile publiczne, śledzone przez wiele osób. Facebook uznaje, że objęcie ich dodatkową ochroną jest konieczne.

Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób niż w przypadku przeciętnego użytkownika Facebooka. Hakerzy często atakują konta o dużej liczbie obserwujących, zawierające ważne strony lub istotne dla społeczności. Aby ułatwić ochronę przed tymi ukierunkowanymi atakami, wymagamy włączenia tego zaawansowanego programu zabezpieczeń – tłumaczy Facebook.

Facebook to teraz Meta >> 

Funkcję Facebook Protect należy uruchomić do 17 grudnia 2021 roku. W przeciwnym razie dostęp do konta na Facebooku zostanie utracony do momentu włączenia Facebook Protect. 

Facebook Protect – jak włączyć?

Najprostszym sposobem jest po prostu klikniecie przycisku „Włącz teraz”, który pojawia się przy powiadomieniu o Facebook Protect.

Jeśli chcecie uruchomić funkcję później, musicie to zrobić w ustawieniach zabezpieczeń. (Ustawienia i prywatność->Ustawienia->Konto->Hasło i zabezpieczenia). Opcja Facebook Protect powinna znajdować się na samej górze.

Facebook Protect sprawdza czy hasło do naszego profilu jest wystarczająco silne, czyli czy spełnia warunki bezpieczeństwa. Kontroluje też czy mamy aktywną weryfikację dwuetapową (2FA).

Spotify z funkcją Teksty. O co chodzi i jak używać? >>

A co jeśli nie ma powiadomienia o Facebook Protect? To oznacza, że serwis nie uznał takiego profilu za narażony na ataki hakerów, więc uruchomienie takiego zabezpieczenia nie jest konieczne.

 

Zobacz też
Komentarze : 0
Aby dodać komentarz Zaloguj
Materiały do pobrania Dostępność kanałów Kontakt Regulaminy konkursów Logotypy 4FUN Prywatność Obowiązek informacyjny Regulamin serwisu
FCBBridge2fun Screen Network naEKRANIE
2020 4FUN sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.