Fame MMA zaostrza walkę z 'kryminogennymi zachowaniami' swoich zawodników. Za co grożą karą?

fot. Instagram.com/famemmatv

Fame MMA postanowiła położyć kres „kryminogennym zachowaniom”. Federacja wydała oświadczenie i zapowiedziała stanowcze reakcje.

Fame MMA 17 – z kim walczy Sebastian Fabijański? Karta walk >>

Gale freak fight cieszą się ogromną popularnością. Na wydarzeniach związanych z tego typu walkami często dochodzi do przepychanek słownych, padają wyzwiska, wulgaryzmy, można usłyszeć więzienny slang.

W mediach społecznościowych Fame MMA pojawiło się oświadczenie, w którym federacja jasno deklaruje, że „przeciwstawia się wszelkim formom normalizowania kryminogennych zachowań i promocji kryminalistów”. Przypomniano, że w przeszłości Fame MMA zainicjowała działania na rzecz eliminacji żargonu przestępczego w trakcie organizowanych wydarzeń. Dla zawodników przygotowano wytyczne, które zakazywały używania takich zwrotów, jak choćby „konfident” czy „sześćdziesiątka”.

Fame MMA stanowczo reaguje na 'kryminogenne zachowania'. Oświadczenie

Władze federacji Fame MMA z niepokojem obserwują wzrastającą częstotliwość wypowiedzi i zachowań popularyzujących zjawiska znane opinii publicznej jako „gangsterskie”. Ten szkodliwy trend widoczny jest przede wszystkim w środowisku polskich twórców internetowych. Niestety dotyczy również osób, które obecnie bądź w przeszłości występowały na galach FAME. (...)

Sebastian Fabijański zapytany o Rafalalę na konferencji Fame MMA. Ostra reakcja >>

W indywidualnych rozmowach z zawodnikami tłumaczyliśmy szkodliwość, jaką niesie za sobą popularyzacja zwrotów i zjawisk typowych dla świata przestępczego.

Również nasz prowadzący, Hubert Mściwujewski, wystosował prośbę o zaprzestanie używania wspomnianych zwrotów podczas konferencji przed galą FAME 14, ponieważ nie mają nic wspólnego z formułą projektu Fame MMA.

Nasze dotychczasowe apele, rozmowy i stanowiska nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Będziemy jednak kontynuować wzmożone działania aż do skutku. Stanowczo sprzeciwiamy się normalizacji i popularyzacji zachowań przestępczych.

W związku z powyższym, zarząd federacji Fame MMA podjął decyzję o zaostrzeniu działań zapobiegawczych. Na zawodników, którzy swoją postawą będą normalizować kryminogenne zachowania, nałożone zostaną wysokie kary finansowe. Osoby, które nie zaakceptują tych zasad, nie będą mogły liczyć na współpracę z naszą federacją – czytamy.

Bardziej surowe zasady dotyczą też publiczności. Organizacja zaznaczyła, że osoby, których zachowanie będzie sprzeczne z wytycznymi, będą za każdym razem wyprowadzane w asyście ochrony oraz otrzymają dożywotni zakaz wstępu na wydarzenia organizowane przez Fame MMA. Użytkownicy mediów społecznościowych, którzy nie zastosują się do zasad, muszą liczyć się z permanentnym zablokowaniem dostępu do oficjalnych kanałów Fame MMA.